Drůbeží maso – Je u nás díky jednoduché úpravě a dietetickým vlastnostem velmi oblíbené a jeho spotřeba neustále stoupá. Hlavními přednostmi drůbežího masa jsou bílkoviny důležité pro růst svalové hmoty, dále minerály a vitamíny skupiny B. V porovnání s ostatními druhy masa má nižší energetickou hodnotu, nižší procento tuku a cholesterolu, důležité je při úpravě odstranit kůži. Řadí se mezi levnější druhy masa například oproti masu hovězímu. Drůbeží maso do svého jídelníčku zařaďte klidně několikrát týdně.  

Hovězí maso – Je významným zdrojem bílkovin. Velkým mýtem o tomto druhu masa je vysoký obsah cholesterolu, libové hovězí ho ve skutečnosti obsahuje jen malé množství. Dalším benefitem hovězího masa je obsah železa, důležitého pro lidské tělo, obsah zinku, selenu, vitamínů skupiny B a v neposlední řadě kyseliny listové. Je vhodné pro zdravý růst dětí, pro těhotné ženy, ale i výkonnostní sportovce či kulturisty z důvodu vysoké energetické hodnoty.  

Maso slouží už od nepaměti jako kvalitní zdroj bílkovin pro člověka.

Vepřové maso – Spousta lidí se bojí vepřového masa kvůli vysokému podílu tuku. Nemusíte však mít obavy, pokud sáhnete po libovějším kousku. Opět se jedná o druh masa, který je významným zdrojem bílkovin, má dobré aminospektrum, obsahuje potřebné vitamíny B, hořčík a draslík. Důležité je zbavit se přebytečného tuku. Vhodná je kupříkladu panenka, kýta či plec. Nemějte tedy obavy a s klidným svědomím zařaďte vepřové maso do svého jídelníčku. 

Sušené maso – Sušené maso se ve světě konzumuje již pár tisíc let, u nás však obliba jeho konzumace není zatím stále tak rozšířená, přitom má řadu nesporných benefitů. Sušené maso má výborné výživové hodnoty a je vhodné například při turistice, pod stanem, na párty, festivaly, ale i pro řidiče na delších cestách díky pohodlnému skladování a bez nutnosti jakékoliv tepelné úpravy. Stačí otevřít pytlík, který bez problému nahradí svačinu, oběd či večeři. 1 balení 25 g sušeného masa je vyrobeno cca ze 100 g syrového masa a s ohledem na stavbu těla pokryje potřebnou dávku bílkovin a plnohodnotně zastoupí jedno jídlo ve Vašem jídelníčku.  

Sušené maso neobsahuje téměř žádný tuk, který by mohl zapříčinit snížení doby trvanlivosti. Jeho hmotnost vůči syrovému stavu je velmi nízká, jelikož se vytratí z výsledného produktu veškerá voda. Součástí balení bývá absorbér kyslíku, který není určený ke konzumaci. Sušené maso je jedna z nejzdravějších forem tepelné úpravy masa. 

Share